SELESAIKAN MASALAH HIDUP DENGAN TAHAJUD DAN SEDEKAH

Pernah ada org tanya masa dalam seminar tu dekat dia, kenapa saya dah buat sedekah, tahajud, dhuha semua tapi hidup saya sama je tak berubah?

Dia jawab :

kita ni dah buat dosa banyak. Dah lama pulak tu. Hanya dengan beberapa Ibadah takkan kita nak expect miracle happen. Itu boleh mungkin sedekah nya belum cukup, dhuha belum cukup, tahajud blm cukup, dan lain-lain. Teruskan sampai capai rasa ikhlas, insyallah akan rasa perubahan nya nanti. Capai double i dulu. Iaitu istiqamah & ikhlas.

KESABARAN✅

Ilmu dan pengajaran yang paling berharga dan penting ialah kesabaran menunggu.

‘Apabila kamu bersedia untuk menunggu dengan penuh kesabaran , Kamu akan mempelajari segala-galanya dengan sendiri.’

– Ajaran Dari seorang Guru

JIKA TONJOLKAN DIRI, HILANG KEBESARAN ALLAH.

JIKA TONJOLKAN ALLAH, KEBESARAN ALLAH, LENYAPLAH KEBESARAN DIRI, KEAKUAN DIRI.

UTAMAKAN DAN LETAKKAN ALLAH DALAM SETIAP HAL.✅

Kenapa ada orang rasa diri dia besar?

Kerana dia tak rasa Allah itu besar.

-Ustaz Pahrol

SEDEKAH IKHLAS✅

Sedekah itu seperti safety belt buat kita.

Safety belt ini kan tujuannya untuk melindungi kita kalau terjadi hal-hal yang tidak diingini.

Nah, begitu juga dengan sedekah.

Sedekah, kata Rasulullah dapat menolak bala. Safety belt buat kita.

Jadi, bersedekahlah sebelum kita punya masalah. Jangan sampai tunggu ada masalah dulu baru bersedekah.

SELAGI JANTUNG BERDENYUT, NAFAS TURUN NAIK DI DADA, SELAGI ITU ALLAH AKAN UJI KITA✅

Ujian adalah sunnatullah yang berlaku kepada hamba-Nya yang beriman.

Ujian adalah sifir kehidupan yang harus dilalui selagi mana diri ini dikatakan beriman dengan qadak dan qadar Tuhan.

KISAH BAGAIMANA REZEKI MELIMPAH RUAH DAN BAGAIMANA KELUAR DARI HUTANG ?✅

Jangan lupa baca 4 surah :

1) Lepas Subuh : Surah AL – WAQIAH

2) Lepas Dhuha : Surah AR – RAHMAN

3) Lepas Maghrib : Surah YASSIN

4) Lepas Isyak : Surah AL MULK

Paling mudah rezeki berganda-ganda adalah sedekah, dan yakin janji Allah.

Tetapi kalau tiada duit?

Inilah ☝🏻 4 amalan yang baik. Amalkan ya sama2.

Kisah seorang makcik berusia 56 tahun banyak hutang dan terdengar nasihat ustaz yusof Mansur tentang 4 surah ini dan diamalkannya setiap hari.

4 bulan kemudian alhamdulillah menjadi seorang peniaga, kemudian jualan nya mencecah 1 juta sebulan .. 😭, dengan amalan sahaja.. Allah tunjuk jalan..

ILMU YANG TIDAK PERNAH AKAN BERKAT!!! (Ulang baca 2 kali)✅

Guru saya pernah berpesan.

Yang menghalangi ilmu menjadi berguna dalam kehidupan kita itu ada 3 hal.

1) Jika di dalam hati ada dosa.

2) Jika berniat untuk tidak berkongsi atau mengamalkan nya.

3) Jika tidak ada lagi redha dari guru yang pernah mengajarkannya.

DIRI KITA DI MATA ALLAH SEKARANG BAGAIMANA?✅

Ada kisah seorang peniaga yang sudah 14 tahun bankrup. Dahulunya dia seorang pemimpin di sebuah perusahaan.(Baca CEO)

Susah nya beliau, sehinggakan tak mampu nak bagi nafkah pada isteri dan keluarga.

Suatu hari, pada usaha terakhir nya untuk bangkit semula, dia terfikir, untuk buat positioning di hadapan Allah sebagai pelengkap ikhtiarnya.

Orang bisnes tahu la positioning ni macamana kan.(Baca Personel Branding di hadapan Allah).

Dia nekad nak tonjolkan diri di hadapan Allah. Nak tarik perhatian Allah suruh tengok dia, tolong dia.

Dia pun buka satu warung nasi lemak tepi jalan, sambil letak banner bertulis “Target Sedekah 100 juta rupiah” (Baca RM300 ringgit).

Orang pun berkata-kata, jual nasi lemak saja ada hati nak sedekah banyak macam tu. Susah kan diri je buat target besar untuk amalan yang sunnah. Yang jika tidak dilakukan pun, tidak berdosa. (Baca dalam hati Mulut orang tak pernah nak DIAM!!! Adakah kita sebegitu selama ini?)

Kawan-kawan yang dirahmati Allah.

Anda boleh pelik, bingung dengan cara beliau. Tapi, ini lah cara dia mengambil posisi di mata Allah.

Beliau percaya dapat mencuri perhatian Allah dengan niatnya yang besar itu.

Dan memang begitu lah rumusnya. Barangsiapa yang menyempurnakan niatnya, maka Allah pun akan menyempurnakan pertolonganNya.

Dan betul, dalam 2 tahun terakhir, hanya dengan menjual nasi lemak bungkus saja, beliau kembali berjaya dan telah mampu bersedekah ratusan juta rupiah (Baca RM1,000ringgit lebih) berpadanan dengan apa yang dia target di banner.

Malah sekarang, target sedekah nya semakin bertambah. (Baca dalam hati, adakah sedekah kita bertambah, atau semakin susut?)

Belum hilang rasa takjub tadi, dia pun menambahkan satu lagi informasi tentang amalan rahsianya.

Yang beliau yakin, itulah kunci kejayaan nya bangkit dari bankrup. (Baca Ya Memang BENAR ini KUNCI UTAMA yang Allah beri pada kita semua! Kita shj jarang istiqamah gunakan kunci ini…)

Iaitu, selama 2 tahun kebelakangan, beliau tidak pernah meninggal kan tahajud. ( iklan : Ebook panduan tahajud PERCUMA ADA DI BAWAH untuk anda download terus – saya hantar di email )

Rasa ingin tahu kenapa memilih tahajjud, saya cukup terkesan dengan jawapan nya.

“Saya ni kan peniaga nasi bungkus waktu siang. Jadi, nak solat dhuha tak sempat. Buka warung dari lepas Subuh sampai Zohor.

Maka,saya pilih solat tahajjud sebelum bangun siapkan barang jualan.

Lagipun, solat tahajjud itu lebih hebat dari malam LailatulQadar.

Kalau LailatulQadar, Allah hanya memerintahkan malaikat yang turun ke langit dunia.

Tapi, kalau sepertiga malam, Allah sendiri yang turun ke langit dunia menemui hambaNya. ( baca EXCLUSIF NYA WAKTU TAHAJUD : bicara/doa/niat kita waktu tersebut, direct hanya kita dengan Allah )

Jadi, saya terfikir tahajjud ini lebih hebat dari malam LailatulQadar” ( baca tanya hati, nak tunggu Ramadhan akan datang untuk kejar LailatulQadar lagi ke? Atau nak kejar Tahajud setiap sepertiga malam sekarang?)

Jika sekarang kita sedang susah, position kan semula diri kita di hadapan Allah.

‘Tarik’ semula perhatian Allah dengan amalan.

Jemput dapatkan susunan amalan 100 hari untuk sebati dalam diri amalan MAGNET REZEKI CARA ALLAH, yang saya sediakan DI DALAM EBOOK RMR + KMR sekarang. Link join infaq ada di bawah. (Baca : ini tidak PERCUMA, infaq ilmu daripada anda diperlukan sebagai komitmen diri anda untuk berubah. Tidak dikembalikan. Niatkan infaq anda terlebih dahulu kerana Allah taala, untuk beramal dan lebih dekat pada Nya.)

Moga bermanfaat 🤲🏻

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada diri anda pembaca pula. Nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak. 🙏🏻

.

Di sini, izinkan saya untuk belajar dan berkongsi sesuatu bersama kalian…

Kita di sini,

Sama² kita belajar untuk mengenali diri dalam kembali jalan mengenal Allah..,

“BARANGSIAPA MENGENAL DIRINYA, MENGENALLAH ALLAH AKAN DIA”

.

Dan juga sepertimana yang sudah digariskan dalam Al-Quran perlunya “KENAL DIRI” dalam Surah 51 ayat 49

“Segala sesuatu Kami ciptakan dua jenis yang berpasang-pasangan agar kalian ingat sehingga percaya kepada kekuasaan Kami.

.

.

Jika kalian berasa kurang selesa.

Saya sekali lagi menyusun 10 jari ingin meminta maaf.

.

Boleh unfollow page ni tanpa meminta kebenaran.

tiada unsur paksaan dan perlu berhujah,

di sini kita semua hamba Allah,

sifatnya fakir, lemah, tiada daya tiada kuasa

jauh lagi nak menggurui mahupun mengajar

Tak pe, saya tak marah.

.

.

Tapi..

Jika betul²..

.

.

Ingin mengenal diri, mengenal Allah seperti mana diabadikan dalam Al-Quran

“Dan pada diri kamu sendiri kenapa kamu tidak mahu melihat dan memerhatikannya”, (Surah 51 ayat 21)

Mohon RAPATKAN SAFT, Follow rapat-rapat kerana Allah Taala.. Jika bukan kerana Allah, kerana siapa? Ada selain Allah?

.

In shaa Allah,

Sama² kita belajar…

saya juga ingin minta tunjuk ajar dari sahabat sahabat baru yang arif lagi bijaksana

.

Salam perkenalan dari saya semua ya, yang hanya sekadar sarung bernyawa sahaja, tiada daya tiada kuasa melainkan semua dengan izinNya..

Silakan #SHARE dan tag pada insan kesayangan anda.

.

Saya dengan rasa rendah diri ingin menjemput anda belajar Magnet Rezeki Cara Allah dan perbaiki hidup anda dengan mengamalkan RMR+KMR. Anda boleh terus buat sumbangan infaq ilmu di link ini :

https://e-Rizq.my/join_infaq

RMR = RAHSIA MAGNET REZEKI

KMR = KELANCARAN MAGNET REZEKI

Nak berubah hidup, mulai dengan berusaha bangun untuk solat tahajud, bentang marketing plan pada Allah waktu tahajud. Cerita pada Allah impian nak apa, bermanja dan berminta-minta dengan Allah, seperti anak kecil waktu tahajud. Tak tahu nak solat tahajud? Atau tak nak perbaiki cara solat tahajud? Jemput dapatkan panduan solat tahajud disini. Saya sediakan percuma download terus boleh amal terus : https://e-rizq.my/ebook_percuma/?idev_id=101

Jom kita sama sama klik link ini

✅KONGSI ARTIKEL INI DENGAN SEBARKAN MELALUI MEDIA SOSIAL ANDA SUPAYA LEBIH RAMAI LAGI MENDAPAT MANFAAT.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Jika tak mampu memberi sedekah wang ringgit yang banyak, kita mulai bersedekah ilmu yang kita ada, ilmu yang kita dapat. Kerana sebarkan kebaikan itu salah satu sedekah jariah. InsyaAllah. Kelak Allah permudahkan dan hadirkan kemampuan kita dalam bersedekah wang ringgit yang banyak pula.

Dan jangan lupa like & share link dibawah 👇👇

Like & share…

Nak Formula best ini ?

👉 Download FREE sekarang di :

Teknik Super NBI

ANDA di jemput join 2 bilik panas dibawah untuk TIPS/NASIHAT/SHARING umum RMR & RHD :

Telegram Channel

👉 www.t.me/RahsiaAmalan100Hari

Telegram Group

👉 www.t.me/RahsiaHikmahDiri769

Ikuti kisah menarik ini : 10 Nasihat Luqmanul Hakim kepada Anaknya